keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Maria Eriksson: Mian salaisuus

Ensimmäinen kirja-arvostelu on alkujaan kirjoitettu etäopiskelu-kurssin tehtäväksi.



Mian salaisuus on jatkoa kirjoille Uhatut sekä Turvapaikka. Uhatut-kirjan Maria Eriksson on kirjoittanut yhdessä Liza Marklundin kanssa, kirja kertoo pankkivirkailijasta, joka avioeron jälkeen joutuu pakoilemaan väkivaltaista miestään. Turvapaikka on jatko-osa Uhatuille. Turvapaikka kertoo Maria Erikssonin (Mian) uuden perheen elämästä, Ruotsin valtion kyvyttömyydesä suojella perhettä. Turvapaikka-kirjassa kerrotaan, kuinka Mia perheineen joutuu jättämään kotimaansa väkivaltaisen ex-miehen vuoksi ja pakenemaan Chilen kautta USA:han.


Mian salaisuus-kirja alkaa, kun Mia perheineen saa vihdoinkin turvapaikan USA:sta, ensimmäisenä virallisesti perheväkivallan perusteella. Pako on kestänyt kolmetoista vuotta, Mialla on ollut useita nimiä ja henkilöllisyyksiä, perhe on henkisesti hajalla ja avioliitto repeilee.

Turvapaikan saatuaan Mia ymmärtää avioliittonsa kuolleen ja alkaa hakemaan avioeroa. Mia muuttaa lastensa kanssa uuteen asuntoon ja aloittaa uuden elämän. Mian mies ei kuitenkaan haluaisi erota, vaikka he ovatkin vuosien varrella kasvaneet henkisesti eroon toisistaan. Mia on jatkuvasti huolehtinut perheen turvallisuudesta ja taannut selviämisen rahallisesti. Pian Mian mies alkaakin häiritä perheen uutta elämää, tulee perheen uuteen kotiin lähestymiskielloista huolimatta ja lopulta paljastaa lapsille äidin vuosikausia varjellun salaisuuden: Mia on jättänyt ensimmäisen poikansa Ruotsiin selvitäkseen hengissä ja suojellakseen uutta perhettään. Kirjan sivujen vähetessä Mia päättää ottaa yhteyttä Ruotsiin jääneeseen, nyt jo aikuiseen poikaansa, tutustuu tähän ja lopulta kutsuu luokseen Yhdysvaltoihin.

Kirjana Mian salaisuus on tunteita ja ajatuksia herättävä, järkyttävä sekä ahdistava, mutta samalla se on tarina anteeksiannosta ja selviytymisestä. Paikoitellen kirjan väkivaltaiset ja järkyttävät kohtaukset on kirjoitettu tarkkaan kuvaillen, hetkittäin saatoin tuntea käsien kuristuvan omalla kaulallani. Perheväkivaltaa on kirjassa kuvailtu aidosti, raa’asti ja häpeilemättä. Osittain kirja tuntui aiempien osien toistolta, mutta oli kuitenkin mukaansa tempaava.

Kirjoja Uhatut, Turvapaikka sekä Mian salaisuus on markkinoitu termillä ”tositarina”, josta on ainakin Ruotsissa syntynyt kohu. Liza Marklund on itse kirjoittanut, että "Korrektimpaa olisi ollut kirjoittaa, että se perustuu tositarinaan”. Toimittaja Monica Antonsson on kirjoittanut kirjan ”Totuus teoksesta Uhatut”, jossa tarinaa kerrotaan osittain Mian väkivaltaisen ex-miehen kannalta. Monica Antonssonin kirjaa ei ole suomennettu. Suomentamatta on myöskin ”Emma, Mias dotter”, joka kertoo Mian keskimmäisen lapsen Emman tarinan omasta näkökulmastaan.

Tuomio: 3,5/5

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Odotan tota Emma, Mias dötter kirjan suomentamista.